Whale Recycling behaald het WEEELABEX-certificaat
Whale is pas net begonnen, maar het eerste certificaat hangt al aan de muur! Het WEEELABEX-certificaat is in Nederland verplicht voor bedrijven die elektronica verwerken en waarborgt dat het recyclingproces voldoet aan hoge standaarden op het gebied van o.a. kwaliteit, milieu & veiligheid. In dit artikel leggen we uit wat WEEELABEX / CENELEC precies is en waarom het voor jouw bedrijf belangrijk is om oude elektronica door een gecertificeerd bedrijf te laten verwerken.
Wat is het WEEELABEX/CENELEC-certificaat?
WEEELABEX en CENELEC worden momenteel vaak door elkaar heen gebruikt en meestal wordt hier hetzelfde mee bedoeld. Hoewel de twee met elkaar verbonden zijn is er weldegelijk een verschil. In juli 2015 werd het in Nederland voor verwerkers van afval, in de vorm van elektrische en elektronische apparaten (AEEA), verplicht om WEEELABEX-gecertificeerd te zijn. Deze verplichting komt voort uit de in 2012 herziene Europese WEEE-directive, in het Nederlands de AEEA-richtlijn.
WEEELABEX bestaat in principe uit drie afkortingen: WEEE, LAB en Ex. Deze afkortingen staan voor Waste of Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence. Toen WEEELABEX in 2015 verplicht werd konden bedrijven zich certificeren volgens de WEEELABEX-standaard. Eind 2020 is deze standaard vervangen door de CENELEC-standaard in de Regeling AEEA. CENELEC staat voor Comité Européen de Normalisation ELECtrotechnique. In Europa is CENELEC verantwoordelijk voor Europese standaardisering op het gebied van elektrotechniek.
Waarom wordt WEEELABEX dan nog steeds gebruikt? Alleen de WEEELABEX-organisatie kan certificaten onder accreditatie verstrekken. De certificaten zijn echter gebaseerd op onderliggende CENELEC-normen oftewel Technical Standards.
Bestaan er meerdere CENELEC-normen?
Een WEEELABEX-certificaat kan worden vergeleken met een rijbewijs. Iemand met een autorijbewijs (categorie B) mag niet zomaar een vrachtwagen besturen. Zoals er bij een rijbewijs onderscheid wordt gemaakt in verschillende soorten voertuigen wordt er bij WEEELABEX onderscheid gemaakt in verschillende manieren van verwerking en soorten materiaal.
Manieren van verwerken
Er bestaan in principe vier typen verwerking:
Type 1: Handmatige verwerking (demontage)
Type 2: Mechanische verwerking
Type 3: Geavanceerde mechanische behandeling
Type 4: Re-use (hergebruik van elektronica met een afvalstatus)
Verschillende soorten AEEA
- LHA – Grote huishoudelijke apparaten >50cm
- SHA – Kleine huishoudelijke apparaten <50cm
- CFA – Koude uitwisselende apparatuur
- FPD – Platte beeldschermen
- CRT – Beeldbuizen
- LAMPS – Gasontladingslampen
- PV – Zonnepanelen
- Other – Overige
Er zijn dus behoorlijk wat verschillende mogelijkheden. Daarnaast is het ook mogelijk voor bedrijven om alleen voor Collection and Logistics gecertificeerd te zijn. Dit is een certificaat wat niet verplicht is en waarmee een bedrijf dus geen AEEA mag verwerken. Wel toont een bedrijf aan dat AEEA op professionele wijze wordt ingezameld, gesorteerd en afgevoerd.
Waarom is dit nu belangrijk voor jouw bedrijf?
Door jouw oude elektronica te laten afvoeren en verwerken door een WEEELABEX-gecertificeerd bedrijf weet je zeker dat er op een goede manier wordt omgegaan jouw elektronische afval. Zo draag je bij een een hoog terugwinningspercentage van essentiële grondstoffen, voorkom je dat e-waste illegaal wordt geëxporteerd en weet je zeker dat de verwerking plaatsvind met een minimale impact op het milieu.
Naast eisen die betrekking hebben op het materiaal en het milieu wordt er bij een WEEELABEX-certificering ook gekeken of verwerkers goed omgaan met (ARBO-)veiligheid en vertrouwelijke gegevens die mogelijk nog op hardware aanwezig zijn. Je oude elektronica laten verwerken door een gecertificeerd bedrijf biedt dus geruststelling.
Wat voor WEEELABEX-certificaat heeft Whale gehaald?
Ons certificaat kun je gewoon downloaden vanuit onze website. Alle WEEELABEX-gecertificeerde bedrijven zijn daarnaast ook terug te vinden op de site van de WEEELABEX-organisatie.
Heb je vragen over WEEELABEX / CENELEC of wil je weten wat Whale Recycling voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan gerust contact op. Voor een snelle vraag kun je ons ook bereiken via Whatsapp.
WHALE take care of IT
De PGS 37-2 in de recyclingbranche
De definitieve versie van de PGS 37-2 is gepubliceerd. Wat houdt deze richtlijn in en is hij ook op jou van toepassing?
Lees meerFietsen voor kinderen met een immuunziekte
Zes toppers van Krommenhoek Metals en Whale Recycling gaan fietsen om geld op te halen voor kinderen met immuunziekte tijdens Fietsen voor Sophia.
Lees meer