Black Friday of Green Friday?

De dagen worden korter, de winterjassen komen weer uit de kast, en het laatste weekend van november nadert met snelle passen. Voor de meesten van ons is Black Friday een fenomeen dat we inmiddels kennen: winkeliers stunten met torenhoge kortingen, en consumenten storten zich op koopjes alsof het hun laatste kans is om de winkelrekken te plunderen. De commercie draait op volle toeren, maar wat betekent deze koopgekte voor de duurzaamheid? Hoe past de opkomst van Green Friday hierin, en hoe kunnen we bewuster omgaan met de feestdagen?

Black Friday: Complete koopgekte

Black Friday ontstond in de Verenigde Staten en markeert traditioneel het begin van het kerstseizoen. Inmiddels is deze winkeldag wereldwijd doorgebroken en roept het jaarlijks koopdrift op die leidt tot miljoenen nieuwe aankopen in een korte periode. Voor de consument kan Black Friday een kans zijn om geld te besparen, maar dit massaconsumptie-evenement heeft ook een keerzijde.

Green Friday: Een groen alternatief

In reactie op Black Friday zien we de opkomst van Green Friday. Het idee? Niet meer kopen, maar juist stilstaan bij wat we al hebben en bewustere keuzes maken. Green Friday wordt door bedrijven en organisaties gepromoot als een alternatief dat duurzame waarden benadrukt. Er wordt minder nadruk gelegd op het aankopen van nieuwe spullen en meer op bewust consumeren en recyclen.

Green Friday biedt een andere benadering voor de feestdagen, waarbij hergebruik, reparatie en het recyclen van oude producten centraal staan. Bedrijven die zich bij Green Friday aansluiten, moedigen consumenten aan om na te denken over de impact van hun aankopen en hoe ze bij kunnen dragen aan een betere wereld.

Het effect van overconsumptie op E-waste

Feestdagen brengen vaak een golf van nieuwe elektronica-aankopen met zich mee. Denk aan smartphones, tablets, laptops en gadgets, die vaak gewild zijn als cadeaus. Maar wat gebeurt er met de oude apparaten die hierdoor overbodig worden? Overconsumptie draagt bij aan een groeiende berg e-waste. Jaarlijks produceren we wereldwijd meer dan 50 miljoen ton aan elektronisch afval, en dit aantal blijft stijgen (bron: United Nations University). Een groot deel hiervan komt terecht op stortplaatsen, waarbij waardevolle grondstoffen zoals goud en zilver verloren gaan. Dit is zonde, want door refurbishment en recycling kunnen we producten langer gebruiken en veel van deze grondstoffen terugwinnen.

4 Tips om verantwoord cadeaus te kopen

Hoe kunnen we het tij keren en bewuster omgaan met kerstcadeaus? Hier zijn enkele tips voor duurzamere kerstaankopen.

  1. Koop tweedehands: Websites zoals Marktplaats en refurbished-winkels bieden uitstekende tweedehands en opgeknapte apparaten. Een tweedehands cadeau hoeft zeker niet minder waardevol te zijn.
  2. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit: Een goed doordacht cadeau waar iemand lang plezier van heeft, is duurzamer dan impulsieve aankopen die na een jaar worden weggegooid.
  3. Recycle je oude elektronica: Breng oude apparaten naar een gecertificeerde recyclingpartij. Whale Recycling zorgt ervoor dat de materialen veilig en verantwoord worden verwerkt, en dat persoonlijke gegevens op apparaten worden vernietigd.
  4. Overweeg cadeaus met een duurzame waarde: Denk aan abonnementen, belevenissen of donaties aan een goed doel in plaats van fysieke producten.

Conclusie: kies bewust deze feestdagen

Of je nu gaat voor Black Friday of Green Friday, de keuze ligt in onze eigen handen. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we het verschil maken en bijdragen aan een duurzamere wereld, ook in de drukke feestperiode. Laten we samen van deze tijd niet alleen een seizoen van cadeaus maken, maar ook van verantwoordelijkheid, dat gaat prima samen.

WHALE take care of IT

Bronnen: